معرفی رشته مهندسی شیلات
اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوانها
تعریف شغل : انجام امور اجرایی مربوط به اصلاح ، تهیه و تکثیر انواع ماهیان و آزیان .
رسته یا گروه شغلی : کشاورزی و تولید مواد غذایی .
شرح وظایف و مسئولیتهای اصلی شغل : تکثیر و پرورش ماهیان و کنترل کیفیت انواع محصولات آبزی .
اهمیت و ضرورت شغل : اهمیت گوشت سفید در سلامت و تغذیه ی جوامع بشری بر هیچ کس پوشیده نیست . بدیهی است وجود کارشناسان متخصص در بهینه سازی و افزایش تولید آبزیان از اهمیت خاصی برخوردار است .
مدارک تحصیلی مورد نیاز برای احراز شغل : کارشناسی شیلات و محیط زیست .
مهارتها ، تجارب و درههای آموزشی ویژه برای احراز شغل : تحصیلات عالیه در دانشکدههای کشاورزی و مراکز آموزش عالی علمی– کاربردی جهاد کشاورزی ، قرار گرفتن در محیط کار ، کسب تجربه و کارآموزی در مراکز تهیه و تکثیر آبزیان .
شرایط محیط کار : کار درفضای باز و معین به صورت فردی و گروهی انجام میشود .
وسایل و ابزار مورد نیاز برای انجام دادن شغل : PHمتر برای سنجش غلظت آب ، ترمومتر ، کتابها و منابع تخصصی مربوط به علم شیلات .
خصوصیات جسمانی و تواناییهای بدنی لازم برای انجام دادن شغل : قدرت و سلامت بدنی ، مقاومت در برابر خستگی ، سرعت استفاده از اعضای بدن و هماهنگی چشم و دست .
معلولیتهای بی اثر در انجام دادن شغل : هرگونه معلولیتی در انجام این شغل بی اثر است .
خصوصیات روانی و توانمندیهای لازم برای انجام دادن شغل : استعداد عددی ، استعداد کلامی، سرعت عمل ، تمرکز و دقت حواس ، خلاقیت و ابتکار .
رغبتهای مورد نیاز برای انجام دادن شغل : علاقه به آبزیان ، علاقه به طبیعت ، علاقه به تغییر و تحول .
ویژگیهای شخصیتی ( عاطفی ، اجتماعی و رفتاری ) لازم برای انجام دادن شغل : قبول مسئولیت ، توانایی کار در شرایط دشوار ، توانایی رهبری و مدیریت .
محلهای اشتغال و استخدام : مراکز دولتی مانند وزارت جهاد کشاورزی ، مراکز غیر دولتی و خود اشتغالی .
جنبههای مالی و حقوقی : در مراکز دولتی پرداخت حقوق مطابق با قانون استخدام کشوری است . این شغل دارای مزایای بیمه ، بازنشستگی ، حق مسکن و حق عیال و اولاد است . در مراکز غیر دولتی هم میزان حقوق براساس قرارداد فیمابین است . در خود اشتغالی عواملی مانند میزان سرمایه گذاری و امکانات فرد ، تلاش ، پشتکار ، خلاقیت و بازار یابی در موفقیت شخص موثر است .
شرایط ارتقاء : گذراندن دورههای بلند مدت و کوتاه مدت آموزشی ، کسب تجربه و دست یافتن به مدارج علمیبالاتر .
نحوه ی استخدام و ورود به شغل : امتحان ، مصاحبه ، آگهی جراید و وزارت کار ، مراکز کاریابی ، مراجعه مستقیم به کارفرمایان ، دوستان و آشنایان .
ارتباطهای شغلی : با کشاورزان و کارشناسان محیط زیست در ارتباط است .
مطلوبیتها و محدودیتهای شغلی :
مطلوبیتها : تولید گوشت سفید و کمک به سلامت خانوادهها .
محدودیتها : کمبود آب در برخی از مناطق پرورش ماهی .
اتحادیه ، انجمن و تشکیلات حرفه ای وابسته به شغل : اتحادیه پرورش دهنده گان ماهی و صیادان .
آینده شغل : این شغل مورد نیاز جامعه است و گرایش افراد به مصرف گوشت سفید به جای گوشت قرمز باعث رونق پرورش ماهی شده است . بنابراین آینده ی روشنی خواهد داشت به خصوص اگر شخص قادر به سرمایه گذاری و خود اشتغالی باشد .
مراحل و جریان یک روز عادی برای شغل : سرکشی به استخرهای پرورش ماهی ، اندازه گیری غلظت آب توسط PH متر ، جیره نویسی خوراک ماهیان براساس وزن آنها ، نظارت بر تهیه و تولید ماهی و کنترل کیفیت آنها .
محل و راههای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی شغل : مراجعه به دانشکدههای کشاورزی و گفتگو با استادان و دانشجویان این رشته ، مراجعه به اداره ی شیلات واقع در مرکز استانها .
توصیهها و پیشنهادهای لازم برای داوطلبان ورود به این شغل : از علاقه مندی به کار در طبیعت ، دقت و تحمل شرایط نامطلوب محیط کار برخوردار باشند .